Punkit tulevat koirien ja koiranomistajien riesaksi jo varhain keväällä. Riesa pahenee mitä pidemmälle kesä etenee ja mitä korkeammaksi ruoho kasvaa. Joskus aikoinaan punkit olivat isompana ongelmana vain tietyllä rannikkoalueella Suomessa, mutta tänä päivänä ne ovat levinneet lähes joka paikkaan. Punkki itsessään ei olisi sen suurempi ongelma, jos se ei kuljettaisi mukanaan sairauksia, jotka vaivaavat niin lemmikkejä kuin niiden omistajiakin. Koska olen kotoisin Kokkolasta minut on jo nuorena rokotettu puutiaisavotulehdusta vastaan.
Lego chihuahua ja Chaplin kissa. |
Koira ja puutiaisaivokuume
Koira voi sairastua punkin puremasta sekä puutiaisaivokuumeeseen että borrelioosiin.Puutiaisaivotulehdus tai puutiaisaivokuume (TBE) on virusperäinen tauti ja sitä levittävät punkit. TBE-virus tarttuu minuuteissa punkin puremasta punkin syljestä: punkin nopeakaan poistaminen ei siis estä viruksen tarttumista, jos kyseinen punkki sitä kantaa.
Puutiaisaivokuume ilmenee koirilla eri lailla: Taudin vakavuus vaihtelee lievästä, parhaimmassa tapauksessa oireettomasta muodosta, aina vakavaan äkilliseen muotoon. Pahimmassa tapauksessa koira voi menehtyä puutiaisaivokuumeeseen viikon kuluessa oireiden alkamisesta.
Lego ja Jussin parta. |
Koira ja borrelioosi
Borrelioosi eli Lymen tauti on punkin kantama bakteeri. Bakteerin siirtyminen punkista koiraan kestää muutamia tunteja, joten punkin nopealla poistamisella koira voidaan pelastaa bakteerin tarttumiselta. Näin ollen on hyvä tarkistaa koira aina lenkin ja ulkoilun jälkeen: vaikka koira olisi vain kotipihalla lepäilemässä. Jos punkin havaitsee liikkuvan karvoissa kannattaa se ottaa pinseteille kiinni ja polttaa. Samoin jos punkki on jo ehtinyt purra koiraa, niin se kannattaa poistaa välittömästi ja polttaa. Koiralla bakteerin itämisaika on pidempi kuin ihmisellä: jopa kuukausia. Punkin pureman ympärille ei myöskään tule ihottumaa samoin kuin ihmisille, josta tartunnan voisi havaita. Koiran tarkistaminen on ihmisenkin terveyden kannalta suositeltavaa, koska koira voi kuljettaa punkin ihmiseen.Borrelioosin oireet koiralla ovat moninaiset: ontuminen, niveltulehdukset, kuume, laihtuminen, sydän-, munuais- tai keskushermosto-oireet. Tartunta näyttäisi olevan vaikea todeta, koska oireet voivat jäädä huomaamatta, mutta jos se todetaan niin sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoidon onnistumisen kannalta se kannattaisi aloittaa pian tartunnasta. Tästäkin huolimatta osalle koirista ongelmat jäävät kroonisiksi oireiksi.
Muffi ja Lego |
Anaplasmoosi
Anaplasmoosi on puutiaisten levittämä bakteeri-peräinen tauti, jonka oireita koirilla ovat esim. kuume, väsymys ja syömättömyys. Myös ontuminen, jäykät liikkeet ja liikkumishaluttomuus kuuluvat monesti taudin aiheuttamiin oireisiin. Myös tämän taudin toteaminen vaatii tavallista enemmän tutkimuksia. Anaplasmoosia voidaan hoitaa antibiooteilla ja hoito tehoaa yleensä hyvin. Oireet lievittyvät muutamassa vuorokaudessa hoidon aloittamisesta. Anaplasmoosi ei yleensä kroonistu, kuten borrelioosille on tyypillistä.Lisätietoa punkin kantamista taudeista esim täältä!
Punkkien puremien ennaltaehkäiseminen koirilla
Isot koirarodut on huomattavasti helpompi suojata punkeilta ja niiden puremilta kuin pienet rodut. Koirille on tarjolla niin punkkipantoja ja paikallisvaleliuoksia. Näiden ongelmana on kuitenkin se, että ne on monesti kiellettyjä ja vaarallisia käyttää alle 5 kg koirilla.Tämä nostaa suuren murheenkryynin kahden 2 kiloisen koiranomistajalle: onko mitään turvallisia vaihtoehtoja kääpiökoiraroduille, kuten yorkshirenterriereille tai chihuahualle? Puhumattakaan pienien koirien pennuista. On tuotteita, jotka ovat tarkoitettu yli 2 kg korille, mutta jos koira on juuri sen 2 kg niin jää omistajan vastuulle päättä uskaltaako sellaista tuotetta käyttää. Internetin ihmeellisessä maailmassa riittää kauhutarinoita punkkien ehkäisyyn tarkoitettujen tuotteiden vaikutuksista kääpiörotuisiin koiriin. Minut on peloteltu sen verran hyvin, että en uskalla yorkillani ja chihullani käyttää punkkipantaa, enkä paikallisvaleliuoksilla. Jos yorkkini tai chihuni olisi hieman suuremman kokoinen niin voisin harkita näitäkin tuotteita.
Täältä voi lukea esimerkkitapauksen kuinka huonosti voi käydä kun käyttää paikallisvaleliuoksia.
Jotkut ovat neuvoneet myös käyttämään luontaistuotteita punkkien torjumiseen, esimerkiksi valkosipulia. Tässäkin vaihtoehdossa on myrkytysvaara: Sipuli ja valkosipuli sisältävät tisulfaattia, joka vaurioittaa koiran punasoluja ja aiheuttaa anemiaa. Vaikutus tulee sekä syöttämällä kerralla isoja annoksia että syöttämällä säännöllisesti pieniä määriä. En siis itse ainakaan lähtisi käyttämään saatika suosittelemaan valkosipulia koiran ruokavaliossa, koska koirille se on myrkkyä aivan kuten sulkaa ja ksylitolikin. Lisää tieto koiran myrkytyksistä täältä.
Selviteltyäni punkkien ennaltaehkäisyä olen löytänyt vain yhden varteenotettavan ja turvallisen vaihtoehdon kääpiökoiraroduille. Se on Fixodida Zx™ lisäravinne, jonka päivittäinen käyttö saattaa vähentää punkkien tarttumista. Käytän tätä tuotetta, koska siitä ei ole ainakaan haittavaikutuksia tai muita riskejä kääpiöroduille toisin kuin näissä muissa vaihtoehdoissa. Se, toimiiko lisäravinne punkkien ehkäisemiseen ei ole kuitenkaan varmaa, vaikkakin olen lukenut enimmäkseen hyvää palautetta tuotteen toimivuudesta. Fixodida Zx saa ostettua hyvin varustetuista lemmikkiliikeistä.
Muffi yorkshirenterrieri |
Ennaltaehkäisyn lisäksi kaikilla koirien ja muiden kotilemmikkien omistajilla kannattaa olla varusteena punkkipinsetit, tulitikut ja päivittäinen koiran tarkistus. Oma kokemukseni on ollut se, että punkit hakeutuvat ja purevat tietyille alueille koirissa: silmien alueille, kaulan alueelle, korviin, kainaloihin ja nivusiin. Mutta koska on parempi estää punkin purema kokonaan, kannattaa koira todellakin jokaisen ulkoilun jälkeen käydä läpi läpikotaisin. Eihän se hauskaa ole: yorkin omistaja tietää kuinka hankalaa ja vaivalloista pitkän turkin tutkiminen voi olla. Mutta siltikin se ehdottomasti kannattaa sekä koiran että koiranomistajan terveyden kannalta!
Hyvää ja punkkivapaata kesää kaikille blogin lukijoille!
Hyvä kirjoitus! Samaan tulokseen tulin itsekin, kun etsin keinoja chihuni suojaamiseen punkeilta.
VastaaPoistaSaanko udella, onko teillä punkit päässeet puremaan koirianne ja miten siitä on selvitty? Miten kovasti itse huolestuisit, jos punkki pääsisi puremaan edes kerran?
Kiitos! Senioriyorkkiani Muffia on punkki purrut muutamia kertoja juuri silmien alueelle kun olemme lomailleet Kokkolassa. Nämä olen huomannut aika pian, viimeistään muutaman tunnin puremisen jälkeen. Koska tosiaan Kokkolassa punkkeja on PALJON niin ne ovat siellä joka kesäinen ongelma. Porissa, jossa asumme, tilanne on toinen: emme välttämättä kohtaa yhtään punkkia kesän aikana.
PoistaEn ole vienyt Muffia vielä lääkäriin varsinaisesti punkin pureman takia, mutta olen maininnut eläinlääkärille siitä, että punkki on päässyt puraisemaan. Eläinlääkärit eivät yleensä ole halukkaita tutkimaan asiaa sen koommin, jos ei erikseen testejä pyydä tai oireet ilmene vahvoina. Nyt Muffilla on tosiaan ilmennyt, että munuaisarvot ovat koholla, mutta tästä ei voida tietää vielä johtuuko se punkin puremasta vai munuaisten vajaatoiminnasta vai jostain muusta. Suurimpana ongelmana on punkkien kanssa tuntuu olevan se, että oireet jäävät monesti huomaamatta.
Yritän kuitenkin suhtautua rauhallisesti punkin puremaan, koska kaikki punkit eivät kanna tauteja ja vaikka kantaisivatkin voivat ne jäädä oireettomiksi. Jos kuitenkin koiran käytöksessä tai vireydessä tulisi pian punkin pureman jälkeen muutoksia niin menisin varmasti eläinlääkärille testeihin. Olisikin hienoa, jos koirille voisi saada puutiaisaivokuumetta vastaan rokote samoin kuin ihmisille.
Minulla on aina mukana joka paikassa punkkipinsetit ja tulitikut kesäisin, jotta voin toimia heti jos huomaan punkin. Monesti ne nimittäin saattaa huomata kun ne vielä liikkuvat turkissa ja etsivät puremispaikkaa. Jos punkki ehtii puremaan niin poistan ja poltan sen heti, desinfioin puremajäljen ja seuraan tilannetta. Ja sitten tosiaan mainitsen asiasta viimeistään seuraavalla eläinlääkärikäynnillä.