perjantai 21. helmikuuta 2014

Seniorikoira ja koiranpentu | Koirat ovat laumaeläimiä

Tänä vuonna juhlistamme Muffia, meidän yorkshirenterrierin 10 vuotista taivalta. Pienellä rodullahan tämä ikä ei ole mitenkään tavaton: Kääpiörodut elävät keskimäärin 15-18 vuotiaiksi. Aiemmat yorkshirenterrierimmehän ovat eläneet 16- ja 17-vuotiaiksi. Jostain syystä tämä 10 vuoden ikä on kyllä ollut rajapyykki yhden asian suhteen: nimittäin toisen koiran hankinnan.

Muffi Muffendalen
 10 vuotta sitten hankin Muffin, elämääkin suloisemman pienen yorkshirenterrieri-palleron silloin 10 vuotiaan yorkkiseniorin vanhuuden päivän kaveriksi. Tämä osoittautui loistavaksi päätökseski: silloinen koiraseniorimme sai uutta puhtia, vauhtia ja innostusta. Se tuntui nuortuvan ja saavan lisää elinvuosia pennun ja sittemmin nuoren koiran seurasta. Sillä kyllähän nuorempi koira haastaa vanhempaa koiraa innostumaan, kilpailemaan ja leikkimään enemmän. Nuoren koiran seura tekee ihmeitä seiniorikoiralle ja oman kokemuksen pohjalta voin suositella sitä kaikille, joiden elämäntilanteeseen ja todellisuuteen sopii kaksi koiraa.

Koiran hankkiminen ei tulisi koskaan perustua kevyeen päätökseen: sitä tulee harkita tarkkaan ja pitkään. Tämä ei päde ainoastaan ensimmäisen koiran hankintaan vaan myös toisen koiran hankintaan. Moni uskottelee itselleen, erityisesti kääpiökoirien kohdalla, että siinähän ne kaksi menevät samassa paketissa kuin yksikin. Tämä ei kuitenkaan pidä millään tasolla paikkansa

Vaikka lenkkien määrä ei (välttämättä) lisäänny, niin oletko ajatellut sitä, että sinulla on molemmissa käsissä koiran talutushihnat, joiden päissä on kaksi omapäistä ja itsenäistä koiraa: ne vetävät eri suuntiin, toinen tykkää kävellä hitaasti ja nuuskia maailman menoa ja toisella on kiire jo seuraavaan jännittävään hetkeen.

Ruokailussakin voi esiintyä pieniä ongelmatilanteita, jos toinen koira on hidas ja huono syömään toisen ollessa kilpaileva ja hotkiva: tällöin tulee varmistaa, että toinen ei ylensyö ja toinen saa ravintonsa. Kaikki koiraan liittyvät kulut lisäksi kaksinkertaistuvat.

Nartuilla saattaa olla reviiritaisteluita, joissa hampaat tulevat esille; urosten reviiritaistelu taas voi perustua merkkaamiseen, johon on vaikea saada loppua. Uros ja narttu yhdistelmä taas tuottaa käytännön vaikeuksia aina kun nartulla on juoksuaika. Kirjoitan nyt kokemyksen syvällä rintaäänellä: kaikki nämä tapaukset olen kohdannut omakätisesti.

Sen lisäksi, että pohtii sopiiko toinen koira omaan elämään, kannattaa myös uhrata aikaa sen miettimiseen sopiiko toinen koira oman seniorikoiran elämään. Onko koirasi seurallinen? Pitääkö se muiden koirien seurasta? Joutuuko koirasi viettämään paljon aikaa yksin ja tarvitsisi kumppania toisesta koiruudesta? Minkä luonteinen koirasi on? Toiset koirat ovat itsenäisiä oman tiensä kulkijoita, toiset omistajastaan liiankin omistushaluisia yksilöitä ja kolmannet ovat todellisia laumaeläimiä.

Jos olet päätynyt tulokseen, että haluat parantaa koirasi seniorielämää toisella koiralla, se sopii sekä sinun että koirasi elämäntilanteeseen ja tarpeisiin, niin voit alkaa miettiä minkäluonteinen pentu sopii teidän laumaanne, sekä ihmisperheeseen että seniorikoirasi luonteeseen. Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä ja persoonia, kuten olet varmasti omasta koirastasi huomannut.

Muffin valpas katse seuraa koiran liikkeitä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti