Onko aika mennä koiran kanssa hammaslääkäriin?
Tässä on muutama vihje siitä, että kannattaa varata koirallesi aika hammashoitoon eläinlääkäriin:1) Koiran henki alkaa haista pahalle, todennäköisesti erille kuin aiemmin.
2) Koira välttelee syömistä: tämä voidaan pistää helposti nirsouden piikkiin ja se voi olla myös sitä, mutta jos koira kieltäytyy myös tavanomaisesti maistuvista herkkupaloista niin eläinlääkäri yleensä ensimmäisenä tarkistaa hampaiden kunnon. Ethän sinäkään nauttisi ruokailusta kipeällä hampaalla tai suulla?
3) Ien vuotaa helposti verta ja punoittaa, tai siinä on muita näkyviä muutoksia.
4) Huomaat, että koiralta on irronnut hammas.
Liitteenä mielenkiintoinen ja tietoa lisäävä Helsingin yliopiston Anna Chronsin ja Helena Kuntsi-Vaattovaaran tietopaketti koirien ja kissojen hammashoidosta ja suukirurgiasta.
Lego-koiralla ei vielä hammasongelmia ole: maitohampaat ovat vielä tallella! |
Koiran hampaiden kotihoito ja hammasongelmien ehkäisy
Koiranomistajien suurin puute on se, että he ovat tavallisesti laiskoja tai tietämättömiä koirien hampaiden hoitajia. Eihän tämä sikäli ole ihme, koska tehtävää koiran kanssa riittää muutenkin paljon ja hampaiden hoito on yksi epämukavimpia asioita. Vähintä siis mitä lemmikinomistaja on antaa koiralle aktiivisesti luita ja käydä hammastarkastusksissa ja plakin puhdistuksessa. Pitkällä tähtäimellä tämä on kallein ja helpoin vaihtoehto, jossa koira kärsii eniten.Koirien hammasongelmiin löytyy myös muita ratkaisuja kuin vain koirille tarkoitettu hammastahna: niiden tehokkuus ei kuitenkaan ymmärtääkseni yllä päivittäisen hammaspesun tasolle. Plague-off merileväuutetta olen itse kokeillut, mutta lopetin sen käytön. Tämä johtui siitä, että vaikka se oli helppo tuote lisätä koiran ruokavalioon niin ainakin omilla uroksillani se lisäsi juomista niin suuressa määrin, että sisäsiisteys tuli ongelmaksi: ennen sisäsiistiit koirat alkoivat pissata sisälle. Tämä oli loputon oravanpyörä leikkaamattomien urosten kanssa. Kun lopetin tuotteen käytön palasi myös sisäsiisteys. Kysyin asiasta eläinlääkäriltäni, joka sanoi, että ei ole ikinä aiemmin kuullut vastaavaa eikä uskonut näiden kahden asian liittyvän toisiinsa. Mene ja tiedä. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että tämä tuote on yksi toimivimmista ratkaisuista koirien hammashoidossa.
Toinen tuote, jota olen käyttänyt on hammassuihke. Se on todella helppo: ainetta suihkutetaan koiran suuhun pari kertaa viikossa ja se on myös toiminut. Silloin kun käytin tätä aktiivisesti niin Muffilta ei tarvinnut poistaa hampaita toisin kuin ennen käytön aloittamista.
Puruluut ja erilaiset Denta-stickit ovat myös suosittuja tuotteita markkinoilla, mutta niiden tehokkuudesta en osaa sanoa: en ole ainakaan huomannut eroa. Hengitys pysyy raikkaampana, mutta se auttavatko ne hammashoitoon niin en osaa sanoa.
Niinpä olen nyt uuden pennun kanssa päättänyt jälleen kerran ryhdistäytyä ja yrittää hoitaa sen hampaita hammastahnalla lähes päivittäin. Se on kuitenkin molemmille pieni ja halpa vaiva kun vertaa vaihtoehtoon!
*Lisäys: eräs kaverini kävi juuri koiransa kanssa hammaslääkärissä, josta sai tietää, että koirien hampaiden harjaamisessa ei ole pääasia se hammastahna vaan varsinainen hampaiden harjaus. Hammastahna on tarkoitettu enemmänkin koiran mukavuudeksi ja harjaamisen helpottamiseksi. Eli tärkeämpää on harjata koiran hampaita kuin käyttää hammastahnaa harjauksen yhteydessä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti